Про користь листяних салатів відомо давно. Найближчий родич із сімейства Капустяні – руккола. Якщо ви нічого не знаєте про рукола, то для початку ознайомтеся з цією статтею https://cbo.org.ua/rukola-korist-i-shkoda-dlya-zdorovya-dlya-zhinok-i-cholovikiv-maslo-rukoli-listya/.
Руколу ще називають гусеничник, індау, ерука, дворядка та ін. У середній смузі руків’я вирощую як однорічну рослину. Однак, якщо зрізати пізно восени надземну частину (листя) і вкрити нетканиною, то навесні отримую ранню вітамінну зелень.
Цікаво! Вирощую руколи давно. Якось допустила цвітіння руколи і вона розвіялася сама. І довго не могла позбутися сходів. Ріс як бур’ян.
Цього сезону вирощую руколу для тестування насіння АК.
У листя руколи різьблена форма з приємним гострим ароматом та горіховим смаком. Також, як салат, має корисні поживні властивості. Містить вітаміни різних груп, макро та мікроелементи, у тому числі йод. У середній смузі йод – рідкісний мікроелемент. Рукола – один із лідерів за змістом йоду. Має попит серед тих, хто стежить за здоров’ям і намагається позбутися зайвої ваги, а також джерело енергії та підвищення життєвої сили.
Цікаво! Калорійність руколи невелика: на 100 г продукту – 26 кілокалорій.
Рукола, як уже сказала, через кількість йоду може бути протипоказана певній категорії людей.
Покрокова інструкція вирощування у відкритому ґрунті
- На заздалегідь підготовленій грядці намічаю борозенки глибиною 1,5 см, не більше, тому що насіння дрібне. Відстань між борозенками 20 см.
- Перед посівом борозенки зволожую, щоб насіння лягло у вологий ґрунт.
- Після посіву присипаю ґрунтом і злегка утрамбовую землю долонькою для кращого зіткнення з насінням. Так швидше проростуть. Через тиждень показуються перші присадкуваті сходи.
Цікаво! Якщо вирощувати на підвіконні, сходи з’являються через 4 дні, але зазвичай витягуються.
Подальший догляд полягає в розпушуванні та прополюванні. Своєчасний полив, не допускаючи пересушування ґрунту. У суху погоду поливаю за день.
Рукола готова до вживання через 3-4 тижні. У процесі зростання руколи ніяких підживлень не проводжу – натуральний продукт.